Perforacija

MAKROPERFORACIJA.

Folija sa makroperforacijom se koristi za pakovanje, pre svega, povrća i voća, ali i u tekstilnoj i drugim granama industrije. Kada je reč o voću i povrću, rupe obezbeđuju ispuštanje viška vodene pare koja se stvara u samom pakovanju. Taj proces obezbeđuje produženu svežinu proizvoda. Folija ovog tipa je naviše zastupljena u pakovanju cherry paradajza, paradajza, peršuna, karfiola, jabuka, pečurki i svih vrsta svežeg začinskog bilja.

Folija sa makroperforacijom se obično isporučuje u vidu folija za automatske flow pack pakerice, ali i u vidu polucreva i u vidu gotovih kesa za ručno pakovanje.

Najčešći prečnik makroperforiranih rupa je 5mm i 8mm i broj rupa na jedinici pakovanja je isključivo uslovljen potrebama i željama kupca.

I štampana folija može biti makroperforirana i ova vrsta perforacije može da prati fotomarkicu i da bude precizno pozicionirana na željeno mesto jediničnog pakovanja.

Za ove namene, koriste se sve vrste polipropilena, a najčešće u debljinama od 20mic, 25mic, 30mic, 35mic, 40mic, dok se Polipropilen Cast izrađuje i u mnogo većim debljinama koje idu preko 40mic.

Osim što proizvodimo makroperforirane polipropilenske filmove, u ponudi imamo i određene proizvode naših partnera, kao što je mikroperforirani streč koji se na zapadnoevropskim tržištima koristi za pojedinačno ili grupno pakovanje karfiola i ostalih kupusastih biljaka.

MIKROPERFORACIJA.

Mikroperforirana folija je ambalažni proizvod koji je niz godina zastupljen na zapadno-evropskom tržištu, pre svega u svrhu pakovanja dnevnog asortimana hleba i peciva, ali se primena ovog tipa ambalaže ne zaustavlja samo na pekarskoj industriji već je sve zastupljenija u pakovanju voća i povrća. Osnovni razlog upotrebe ove folije jeste ispuštanje viška vodene pare ili ugljen dioksida iz gotovog proizvoda i produženje svežine proizvoda koji se pakuje.

Uz pomoć posebnih alata i penetracijom vrelih igala kroz površinu polipropilena otpočinje proces stvaranja mikroperforirane folije. Prilikom takvog načina formiranja rupica, oko svake rupe se stvori mali obruč stopljenog materijala, što perforiranoj foliji daje izuzetnu čvstoću, sa malim mogućnostima linijskog cepanja. Nakon tog procesa folija se može koristiti bez ikakvih problema za formiranje gotovih kesa ili na automatskom pakovanju u Vašem proizvodnom procesu.

Mikroperforiranu foliju možemo ponuditi u vidu perforiranih kesa, perforiranih folija u rolni ili uskotračnih perforiranih folija u rolni.

- Kese za ručno, poluautomatsko ili automatsko pakovanje sa wicket prepustom ili bez njega sa kompletnom ili parcijalnom perforacijom od OPP-a ili CPP-a u najrazličitijim dimenzijama.
- Folija na rolni je dostupna za potrebe automatskog pakovanja na vertikalnim i horizontalnim pakericama. Dostupna je i u formi polucreva, a sve u zavisnosti od klijentovih potreba.
- Uskotračna perforirana folija u rolni je izdvojena iz razloga što se koristi u formiranju papirnih kesica sa polipropilenskim prozorom i što se isporučuje u izrazito uskim dimenzijama od 60-180mm.

LASERSKA PERFORACIJA.

Obezbeđenje kvaliteta i dugotrajnosti gotovog proizvoda ili obezbeđenje određene sitne komparativne prednosti za kupca kroz uvođenje nekog poboljšanja na samoj ambalaži, često su presudni faktori da se krajnji potrošač upravo odluči za taj proizvod. Laserska perforacija upravo to omogućava gotovom proizvodu upakovanom u neki tip fleksibilne ambalaže, da se blago ili drastično izdvoji na tržištu od konkurentskih proizvoda istog tipa.

Naša kompanija poseduje laserski perforator koji može da ispuni sve savremene potrebe kupaca iz različitih industrijskih branši.
- Laserskom perforacijom se može uticati na ključne potrebe održavanja svežine ili produženja roka gotovog proizvoda (easy ventilation or breathable film). Kada je u pitanju pakovanje prehrambenih proizvoda poput svežeg voća i povrća ili salata, često je neophodno uspostaviti balans u razmeni gasova CO2 i O2 tako da proizvodi ostanu dovoljno dugo sveži. Bušenjem rupa na foliji čiji se prečnik meri u mikronima može se upravo obezbediti ta prednost da svežina i rok proizvoda budu drastično veći.
- Laserskom perforacijom se može obezbediti lako otvaranje ambalaže, gde se na triplex ili duplex folijama oslabljuje samo gornji sloj folije (najčešće PET ili BOPP), a istovremeno barijerni slojevi folije ostanu netaknuti. To mogu biti ravne poprečne ili isprekidane linije, polukružni oblici ili neki drugi željeni oblici koji mogu obezbediti lako ili zanimljivo otvaranje proizvoda. Ovo je najčešći slučaj kod ambalaže u farmaceutskoj industriji ili ambalaže za pakovanje kafe, nes kafica, vlažnih maramica, čipsa, čokoladnih proizvoda.
- Laserskom perforacijom se može oslabiti gornji sloj materijala na doypack ambalaži za sokove, na mestu gde treba da se ubode slamčica.
- Laserskom perforacijom je moguće delimično perforirati bočne delove folije koji se u procesu pakovanja odstranjuju - folija koja služi kao poklopac za PET ili OPP posudu.
- Laserom je moguće "izbijati" čitave delove folije određenog oblika sa ambalaže za pakovanje.

Postoji mnogo mogućnosti sa ovim tipom perforacije koje ne možemo ni nabrojati na ovako malom prostoru. Tako da se svaki zahtev obrađuje pojedinačno u skladu sa tačno definisanim potrebama kupca.